Kilometerstand controleren

Schadeverleden auto controleren

  • Voorkom dat je een miskoop doet en doe de schadecheck!
  • Autoverleden check voor schadehistorie
  • Kilometerstand controleren
  • Autowaarde bepaling inbegrepen
  • Eigenarenhistorie auto bij ons geregistreerd

KM stand controlerenKilometerstand controleren een van de belangrijkste autoverleden checks bij aankoop van een occasion. Het autoverleden checken op correctheid van de kilometerstand helpt jou te onderzoeken of de km tellerstand klopt of niet. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over het controleren van een auto tellerstand. Vergeet niet, de autowaarde wordt bepaald door de hoeveelheid kilometers op de teller, het bouwjaar en of de auto schadecheck aangeeft dat de auto schadevrij is. Direct over gaan tot actie? Doe kilometerstand controleren via onze website en weet alles over het autoverleden zodat je niet voor nare verassingen komt te staan.  

 

 

 

 

 

 

 

 

Alles wat je moet weten over kilometerstand controleren

 

Ga je een occasion aanschaffen en wil je de kilometerstand van dit voertuig eerst nog controleren? Ga dan niet meteen aan de slag met het controleren van de kilometerstand van de occasion die jij op het oog hebt, maar lees eerst alles wat je moet weten over kilometerstand controleren op deze pagina. Zo lees je op deze pagina wat het controleren van de kilometerstand auto precies inhoudt, waarom dit belangrijk is bij het kopen van een occasion en hoe het controleren van de kilometerstand met behulp van een kilometer check werkt. Ter illustratie een kort filmpje van PowNed waarin zij laten zien hoe gemakkelijk het is om de tellerstand van je auto terug te laten draaien. De fraudeur geeft zelfs aan dan het mensen hun eigen schuld is als zij een miskoop doen, "dan hadden de koper de kilometerstand maar moeten controleren" stelt hij.

 

 

 

Wat houdt kilometerstand auto controleren in?

 

kilometerstand controlerenHet controleren van de kilometerstand van een voertuig betekent niet dat je op de kilometer teller van de auto kijkt welke waarde er wordt weergegeven. Zo gaat het controleren van de kilometerstand van een auto wel wat verder dan dat, aangezien je controleert of de tellerstand van de auto wel klopt met de werkelijkheid (ofwel met het werkelijke aantal kilometers die het voertuig daadwerkelijk afgelegd heeft). De kilometerstand van de auto kan namelijk wel aangeven dat de auto die je wil aanschaffen 100.000 kilometer heeft gereden, maar hoe weet je of dit ook echt waar is? Om te achterhalen of de kilometerstand van een auto klopt en er geen sprake is van bijvoorbeeld kilometers terugdraaien, voer je een kilometer check gratis uit met behulp van de database van de Nationale Auto Pas. Een kilometer check gratis is een online tool die je meer inzicht geeft in het feit of de tellerstand van de auto logisch is, of niet. Vul je het kenteken van de auto in die je wil controleren, dan krijg je niet te zien wat de laatst genoteerde tellerstanden van de betreffende auto zijn. Wat je wel te zien krijgt, is of de door jou doorgegeven tellerstand in overeenstemming is met de laatst genoteerde tellerstand. Geef je bijvoorbeeld een tellerstand van 100.500 door en is de laatst genoteerde tellerstand in de database van de Nationale Autopas een tellerstand van 120.000, dan is dit natuurlijk niet logisch. Een tellerstand gaat namelijk nooit omlaag, maar blijft altijd gelijk of gaat omhoog. Is er sprake van een onlogische tellerstand, dan krijg je hier een melding van bij kilometerstand auto controleren en weet je dat je deze auto niet moet kopen.  

 

Waarom kilometerstand auto controleren?

 

tellerstand terugdraaienHet achterhalen of de tellerstand van de auto overeen komt met het werkelijke aantal kilometers die de auto heeft afgelegd door middel van een kilometerstand check, kun je om drie redenen doen. Ten eerste kun je kiezen voor kilometerstand checken als je een auto wil kopen en wil achterhalen of de tellerstand van deze auto niet stiekem teruggedraaid is. Zeker bij het kopen van een tweedehands auto komt het regelmatig voor dat de tellerstand van het voertuig wordt teruggedraaid door de verkoper, simpelweg omdat het voertuig met een lagere tellerstand sneller wordt verkocht en bovendien meer oplevert. Wil je voorkomen dat je te maken krijgt met kilometer terugdraaien en op deze manier opgelicht wordt, dan is het zeker verstandig om te kiezen voor kilometerstand controleren. Daarnaast kun je ook een kilometer check gratis uitvoeren als je denkt dat de tellerstand van jouw auto niet meer goed werkt. Over het algemeen zijn kilometertellers van voertuigen zo geproduceerd dat deze het aantal gereden kilometers van een auto op de juiste manier noteren, maar natuurlijk kan het voorkomen dat de kilometerteller van jouw auto niet meer goed werkt en hierdoor niet meer de juiste waarde aangeeft, waardoor de garage niet de juiste waarde heeft genoteerd bij het doorgeven van de tellerstand aan de RDW. Wil je controleren of dit inderdaad het geval is, dan kun je een kilometerstand controle uitvoeren. Uiteraard is het in dit geval ook belangrijk dat je de kilometerteller van jouw auto laat repareren, zodat deze hierna geen fouten meer maakt bij het tonen van de tellerstand. Tot slot kun je tevens kiezen voor kilometerstand checken gratis als je denkt dat de garage die jouw tellerstand heeft doorgegeven bij de RDW, niet de juiste waarde heeft doorgegeven. Het doorgeven van kilometerstanden is en blijft mensenwerk en iedereen weet: waar mensen werken, worden fouten gemaakt. Zo kan het voorkomen dat je een tellerstand van 102.000 hebt, maar dat de garage door een typefout per ongeluk een waarde heeft doorgegeven van 10.200. Heb je dit vermoeden, dan kun je kiezen voor kilometerstand controleren gratis om zeker van je zaak te zijn. Blijkt uit deze controle dat de tellerstand inderdaad niet klopt door een fout van de garage, dan kun je bij de RDW een kilometer correctie aanvragen om de tellerstand weer goed in het systeem te laten zetten. In eerste instantie moet de garage die de tellerstand verkeerd heeft genoteerd een kilometercorrectie doorvoeren voor kilometerstand aanpassen, maar als dit niet wordt kun je dit ook zelf doen.  

 

Hoe werkt kilometerstand opvragen?

 

Om te controleren of de waarde op een kilometerteller auto klopt, kun je een ogeheten NAP check RDW uitvoeren. Een NAP check RDW wordt ook wel een RDW check, RDW controle of RDW NAP check genoemd en betreft een online controletool die je kan gebruiken om te achterhalen of de tellerstand van een voertuig logisch is. Hoe de controletool precies werkt, wordt in onderstaand stappenplan beschreven. Zo lees je in onderstaand stappenplan niet alleen wat je zelf moet doen voor NAP kilometerstand controleren, maar ook wat de tool vervolgens doet om jou de juiste informatie te geven over de NAP kilometerstand van een voertuig.  

 

1: noteer het kenteken van de auto

 

Als je NAP kilometerstand controleren gratis wil doen voor een auto die je zelf in je bezit hebt, weet je uiteraard het kenteken van deze auto wel. Echter, als het gaat om een auto die je niet in je bezit hebt en die je bijvoorbeeld wil kopen, ben je vaak niet op de hoogte van het exacte kenteken van het betreffende voertuig en dien je deze altijd te noteren voor je start met NAP controleren. Wil je gebruik maken van de database van de Nationale Autopas RDW om de tellerstand van het voertuig te controleren, dan heb je namelijk altijd een kenteken nodig. Alleen bij kilometerstand controleren import auto heb je geen kenteken nodig, maar gebruik je het chassisnummer van het voertuig in kwestie.  

 

2: noteer de tellerstand van de NAP auto

 

NAPNaast het kenteken, heb je ook de tellerstand van de RDW auto nodig die je wil controleren. Bij het controleren van kilometerstanden in de database van de RDW NAP, wordt de door jou doorgegeven tellerstand namelijk altijd vergeleken met de laatst genoteerde tellerstanden in de database van de instanties. Geef je geen tellerstand door, dan kan er geen controle uitgevoerd worden. Geef je de verkeerde tellerstand door, dan heb je ook niets aan RDW kilometerstand controleren omdat in dit geval de uitkomst van de km stand controle niet betrouwbaar is.  

 

3: vul het kenteken en de tellerstand in voor km stand controleren

 

Heb je zowel het kenteken als de tellerstand genoteerd, dan kun je deze RDW gegevens invullen voor RDW kilometerstand controleren gratis. Heb je dit gedaan, dan verstuur je jouw aanvraag en gaat de tool op zoek naar het kenteken dat jij hebt ingevuld. Zijn de RDW voertuiggegevens met betrekking tot dit kenteken in de database gevonden, dan wordt de door jou doorgegeven tellerstand vergeleken met de RDW tellerstanden in de database van de instantie. Overigens gebeurt dit alles achter de schermen, dus zie je niet precies hoe de tool op zoek gaat in de database en wat er gevonden wordt. Wat er gevonden wordt aan de hand van de RDW check online, zie je in het rapport die in stap 4 wordt beschreven.  

 

4: het bekijken van het rapport van de RDW check kenteken

 

Door de door jou opgegeven tellerstand te vergelijken met de tellerstanden in de kentekencheck database, kan de online controletool een klein rapport opmaken over de uitgevoerde controle voor km stand controleren. Zo krijg je in een klein overzicht te zien of de kilometerstand logisch is, de kilometerstand niet logisch is of er geen oordeel gegeven kan worden. Is de kilometerstand logisch, dan komt de door jou opgegeven tellerstand ongeveer overeen met de eerder genoteerde tellerstanden en is er sprake van een logische reeks getallen. In dit geval is er dus geen sprake van kilometerstand terugdraaien, wat betekent dat je de auto in kwestie zonder zorgen aan kan schaffen, dat de kilometerteller van jouw auto niet kapot is of dat de vakmannen van de garage een goede tellerstand hebben doorgegeven. Krijg je de melding dat de kilometerstand onlogisch is, dan heb je kans dat je wel te maken hebt met kilometerteller terugdraaien, dat je een kilometerteller correctie nodig hebt voor jouw voertuig of kilometerteller reparatie uit moet laten voeren omdat de reeks getallen van de tellerstand van jouw auto niet logisch is. Is er geen oordeel, dan is er niet voldoende informatie gevonden om de kilometerstand van het voertuig te controleren. Dit kan bijvoorbeeld komen omdat de auto in kwestie nog vrij nieuw is, waardoor er weinig informatie over te vinden is in de database van de RDW.    

We gebruiken cookies en soortgelijke technieken op onze website. We gebruiken zowel functionele als analytische cookies die zorgen voor een optimale gebruikerservaring. Autoverledenchecken.nl en derden plaatsen tracking-cookies om advertenties aan uw voorkeuren aan te passen. Door middel van deze tracking cookies kan uw internet gedrag worden gevolgd. Mee eens? Door dit rapport te sluiten of door onze website te blijven gebruiken, weten we dat u hiermee akkoord gaat. Wilt u meer informatie of wilt u alles over cookies lezen? Bekijk dan ons privacy- en cookiebeleid.
Oké‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy